Voordat studio sport begint nog snel even een nieuwsbrief :-)
Suske en Wiske worden 80!
Studio Vandersteen door Ronald Grossey Een kroniek van inkt, lachsalvo’s, zweet en tranen. Op 30 maart 1945 verscheen de eerste strook van Rikki en Wiske in Chocowakije in de Vlaamse krant De Standaard. Het was het begin van een fenomeen: Suske en Wiske, de populairste en bestverkochte Nederlandstalige stripreeks aller tijden. Tachtig jaar later spreken hun avonturen nog steeds tot de verbeelding van duizenden lezers. Zo werd Willy Vandersteen (1913-1990), de bedenker van de serie, de beroemdste stripauteur in Nederland en België. Maar hij werkte niet alleen.
De Studio achter de strips
Vrij snel na de eerste publicatie van Suske en Wiske in 1945 werden Vandersteens helden razend populair in België en Nederland, maar het was met de start van de succesvolle reeksen Bessy en De Rode Ridder in de jaren ’50 dat hij, naar het voorbeeld van Hergé, zijn stripimperium en Studio begon uit te bouwen. Bekende tekenaars van Studio Vandersteen waren Karel Verschuere, Frank Sels, Karel Biddeloo, Merho, Paul Geerts, Eduard en Eric De Rop, Ron Van Riet, Marc Verhaegen, Luc Morjaeu en Peter Van Gucht. Studio Vandersteen werd een begrip en produceerde legendarische stripseries als Jerom, Biggles, Karl May, Robert en Bertrand en De Geuzen. Het waren de jaren van erkenning en financieel succes. Maar er was ook kritiek, want voor velen was Studio Vandersteen ‘een fabriek’ geworden.
De kroniek van een legendarische studio
In Studio Vandersteen reconstrueert Ronald Grossey het fascinerende verhaal van Willy Vandersteen en de tientallen medewerkers die zijn studio mee grootmaakten. Een verhaal over hun creativiteit, successen en vriendschap, maar ook over hun teleurstellingen en conflicten.
Over de auteur
Ronald Grossey (1956) is uitgever en auteur. Hij werkte mee aan de bladen Kuifje en Robbedoes en was hoofdredacteur van het Suske en Wiske-weekblad. Hij publiceerde boeken over onder andere televisie in de jaren ’50 en ’60 en over Hergé’s rechterhand Bob De Moor. Als stripscenarist schreef hij twee hommageverhalen aan de ‘blauwe reeks’ van Suske en Wiske en een aan De Rode Ridder. 562 pagina’s, paperback met kleurenkatern € 34,99
Ook is er, in beperkte oplage van 150 stuks, een fraaie gebonden collector’s edition beschikbaar. Met rood linnen rug, genummerd kaartje en ex libris. € 75,-
Wil je een van deze twee uitvoeringen? Laat het de Noorman dan weten.