asterix de witte iris

Asterix de witte iris

Bekijk in de webshop

De Witte Iris is de nieuwste rage, een lifestyle-trend rond positief denken. Het hippe gedoe verspreidt zich langs alle grote steden, van Rome tot Lutetia. Caesar besluit dat deze methode ook wel een gunstig effect zal hebben in de kampen rond het beroemde Gallische dorp. Maar de leefregels van de Witte Iris beïnvloeden zo ook het leven van onze bekende dorpelingen, tot grote wanhoop van de ongelukkige Heroix.

 

 

Fabcaro over het idee voor het avontuur, Ik wilde een verhaal maken dat inzoomt op het dorp en naaste omgeving. Ik vind vooral de Asterix-albums leuk waarin iets van buitenaf de harmonie in het dorp verstoort. Dan krijg je de reactie van de dorpelingen met hun legendarische kwade trouw te zien. Het was ook een gelegenheid om en passant een hedendaags maatschappelijk verschijnsel aan te kaarten. 

De Witte Iris is de naam van een nieuwe school van positief denken. De beweging is begonnen in Rome en breidt zich nu uit naar andere grote steden, van Rome tot Lutetia. Caesar denkt dat deze methode heilzaam kan zijn voor de Romeinse legerkampen rondom het befaamde Gallische dorpje. De geboden van deze school beïnvloeden echter ook dorpelingen die ermee in aanraking komen. De teaserpagina die we afgelopen december vrijgaven, gaf u al een voorproefje van de gevolgen die dat heeft! Ik was op zoek naar een titel in de geest van Goscinny en Uderzo. Het thema wordt vaak gesymboliseerd door een voorwerp of een persoon (de ketel, de ziener, de kloof, het ijzeren schild, het gouden snoeimes). De iris is hier het symbool van goedheid en bloei. Dat hopen we althans.

 

de witte iris asterix

 

asterix de witte iris

 

De positie van stamhoofd, en zoon van het vorige stamhoofd, tekent een man. Vooral als je de leiding hebt over het enige Gallische dorp dat nog altijd standhoudt tegen de Romeinse legioenen. Je zou denken dat zijn taak enigszins lichter wordt met twee grote krijgers als Asterix en Obelix aan zijn zijde. Niets daarvan! Onze leider de onbetwistbare, maar ook vaak betwiste chef  heeft veel geleden onder beproevingen en wedijver. Denk maar aan zijn herhaalde crashes van het schild en aan de bitse opmerkingen van zijn echtgenote Bellefleur aan het adres van haar zwijntje. Hoe vaak zeurt zij hem niet de oren van het hoofd als zij het succes verheerlijkt van zijn schoonbroer Homeopatix (die hem in De Lauwerkrans van Caesar, 1972, ook nog Dinges noemt).