Hoe verder we in het jaar komen hoe meer nieuwe titels er verschijnen en het weer wordt ook steeds beter :-)

 

Pin-Ups en Downs

Bekijk in de webshop

Sinds Brigitte Bardot in mijn jeugd verscheen, ben ik in de ban van pin-ups. Nog steeds is er weinig zo fijn om te tekenen als verleidelijke vrouwen.  Aldus Peter Pontiac in 2011, haastig eraan toevoegend dat hij  zeker niet beschouwd dient te worden als een sex-crazed meidengek. Deze uitgave bundelt een selectie beeldverhalen, tijdschriftcovers, posters, kalenderillustraties en zeefdrukken 

 

Matteo Ricci in de verboden stad

Bekijk in de webshop

Peking, 1701. Samen met zijn twee metgezellen zet Matteo Ricci voet binnen de omwallingen van de verboden stad. Na een reis van meer dan 18 jaar door zijn geliefde China, lijkt de Italiaanse jezuïet dichter dan ooit te staan bij het verwezenlijken van zijn droom: een audiëntie bij de Hemelse Zoon, de keizer van China. Speciaal voor de Nederlandstalige versie schilderde Jamar een nieuwe cover.

 

Op een beetgare eergisteren

Bekijk in de webshop

Charles Guthrie moet wel een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse strip zijn. Eindelijk is het absurdistische en zwarthumoristische werk van deze in Leeuwarden neergestreken Amerikaan, die onder andere in Zone 5300 publiceert, gebundeld in een mooie uitgave. Maak kennis met Guthrie’s surrealistische universum.

 

De familie die teveel wist

Bekijk in de webshop

De onnavolgbare Berend J. Vonk is terug met een nieuwe bundel absurdistische korte verhalen en gagstrips. De familie die te veel wist herenigt ons met Betonnen Vriend en en laat ons kennismaken met nieuwe personages als Ouwe Bill Emile & Rotondo Jo mevrouw Dupuis en Hilaire. BEREND J. VONK (1962) debuteerde in 1982 met de strip Pastorale 83 gevolgd door In de val Jeanette (1995), Eens (1998) en Avonturen avonturen (2008). Sommige lezers zullen hem ook kennen van zijn scherpe politieke cartoons in Trouw. Naast strips houdt de auteur zich bezig met schilderen en grafiek en zingt gromt en huilt hij in de alternatieve rockband De Schuldjongens. Voor zijn fictieve reisverslag De fatale reis van de Nevertought (i.s.m. Toon Hezemans en Roelant Meijer) won Vonk de Small Press Award 2022.

 

Charley's oorlog 8

Bekijk in de webshop

Het is een feit dat Adolf Hitler in de Eerste Wereldoorlog aan het front bij Ieper gelegerd was. Voor schrijver Pat Mills was het een interessante gedachte dat Charley Bourne hem daar tegen had kunnen komen. Laat het maar aan Mills over om dan grondig uit te zoeken hoe dat in zijn werk had kunnen gaan. Charley’s Oorlog is een nauwkeurig gedocumenteerde reeks die wordt beschouwd als the greatest British war comic strip ever created. Scherp geobserveerd en verteld door Pat Mills, minutieus in beeld gebracht door Joe Colquhoun.

 

Operatie Tora Bora

Bekijk in de webshop

Bloedstollende thrillerreeks over terrorisme in het hart van Frankrijk Ons werk is voorkomen en straffen. De wetten zijn de voorbije jaren al sterk bijgestuurd en als dat onvoldoende blijkt, zullen ze nog verder worden aangescherpt. Kan Frankrijk een van ’s lands grootste terroristen berechten? De dag na de aanslag op het Louvre heeft de procureur het in zijn persconferentie over 32 gewonden en 22 doden, waaronder 4 van de 5 terroristen. De aanslag is niet de slachting waar de terroristen op hadden gehoopt, maar het blijft wel een ramp voor de media en de publieke opinie, die zich vragen stellen bij de aanwezigheid van de RAID vóór de aanslag en die zich zorgen maken om de laatste, voortvluchtige terrorist. Het gaat bovendien om Abou Othman, die door de autoriteiten als overleden wordt beschouwd. Terwijl de Franse antiterrorisme-instellingen (DGSE en DGSI) elkaar vermijden, kan rechter Duquesne de zaak dankzij onverwachte onthullingen de touwtjes weer in handen nemen. Maar het spoor eindigt niet bij Abou Othman en lijkt te leiden naar een Saoedische prins. De eerste 2 delen vond ik erg goed.

 

De schilder van de stilte

Bekijk in de webshop

Een gevoelig en kunstzinnig boek over het werk en het leven van Caspar David Friedrich In zijn verstilde natuurbeelden toont Caspar David Friedrich zich een meester. De afgebeelde figuren staan vaak met hun rug naar de waarnemer, wat voor een extra dimensie bij de beleving zorgt. In dit bijzondere boek neemt Bart Proost je mee door een donkere periode in zijn eigen leven, dat hij spiegelt aan het leven van Caspar David Friedrich die, net als Proost, troost en rust vond in natuurbeelden en in de stilte. Want soms is stilstaan gewoon vooruitgaan.

 

Love me tinder

Bekijk in de webshop

Elise zoekt de liefde van haar leven op Tinder. Maar met elke date zakt de moed haar dieper in de schoenen. Gelukkig heeft ze haar vader, de buurvrouw en haar beste vriend die haar met raad en daad bijstaan in tijden van wanhoop.

 

Galapagos

Bekijk in de webshop

Een strip gebaseerd op het werkelijke verhaal van de Galapagos Affaire. Erg interessant om te lezen.

 

Adel de bastaard

Bekijk in de webshop

Een nieuwe cyclus van de Meta-Baron, de reeks die Jerry Frissen en Pete Woods lekker fris houden. Samen verkennen ze de grenzen van het universum dat door Jodorowsky is gecreëerd, over de Meta-Baron, de angstaanjagendste krijger die het universum ooit heeft gekend. In zijn eentje heeft hij het rijk op de knieën gekregen, en toch is de Meta-Baron, gekweld door twijfels en bedroefd door de dood van zijn geliefde, uiteindelijk verdwenen en toen was daar Adal de bastaard!

 

De kanarietrainer

Bekijk in de webshop

Londen, 1895. Terwijl Charlie klaarstaat voor haar debuut op het toneel van de Merry Minstrel, belandt haar vriendin, de zangeres Polly Perkins, in een coma na een brutale aanval op straat. Het drama vindt plaats na een gewelddadige woordenwisseling tussen de zangeres en Edgar Wilson, de beroemde impresario van East End, alias de kanarietrainer. Charlie is ervan overtuigd dat deze verdachte figuur verantwoordelijk is voor de moordpoging en ze besluit te infiltreren in zijn musichall-troep. Ze heeft alle hulp van haar vrienden, speurneus Billy en waaghals Black Tom en hun kat Wilson, niet te vergeten nodig om deze duistere zaak op te klaren. Een nieuw avontuur van de Vier van Baker Street, vol gevaar, mysterie en emotie!

 

24 uur te veel
Plankgas - Traject

Bekijk in de webshop

Slot van dit tweeluik binnen onze Plankgas-collectie 1963. Door zijn passie voor de autosport en door zijn talent is Vincent zijn droom aan het waarmaken: racepiloot worden. Als automonteur heeft hij veel waardering gekregen van zijn rijke werkgever, graaf Deperey, die alles in het werk stelt om een van de winnende constructeurs te worden bij endurance races. Tussen de twee mannen ontstaat een vertrouwensband, die wordt verstoord door Carole, de vriendin van de graaf. Het leven zit, net als een autorace, vol verrassingen, teleurstellingen en drama.  Traject vertelt het verhaal van een jongeman die droomt van een toekomst als racepiloot. 

 

Onthoofde Arenden bundeling 15

Bekijk in de webshop

Het slot van dit schitterende middeleeuwse epos over Sigwald van Crozenc en zijn zus Mahaut De laatste episode van het meeslepende De onthoofde arenden speelt zich af in Italië. Van het platteland rond San Gimignano tot de marmeren treden van het Vaticaan zoekt Sigwald van Crozenc naar betekenis in zijn nieuwe leven. Het rustige boerenleven is niet voor hem weggelegd want hij droomt van avontuur en grootse wapenfeiten. In een tijd waarin godsdienstoorlogen schering en inslag zijn, is de wapens opnemen nooit zonder risico en hoe dichter je bij de paus komt, hoe groter het gevaar voor je eigen leven. Een epische finale voor een epische reeks over de duistere middeleeuwen!

 

Het voorvaderlijk erfgoed - hc

Bekijk in de webshop

Een nieuwe sciencefictionreeks van Nolane, de scenarist van Wunderwaffen. 1939, Himmler stuurt een archeologische missie van de Ahnenerbe uit naar Irak. Deze expeditie, onder leiding van SS-officier Saxhäuser, moet contact zoeken met de plaatselijke bevolking en de komst van een nieuwe wereldorde voorbereiden. Maar Saxhäuser gaat een geweldige ontdekking doen die de loop van het komende conflict kan bepalen en zijn eigen leven op verontrustende wijze zal omgooien. Met Het kasteel van miljoenen jaren maakt Nolane een verstripping van de sciencefictiontetralogie van Stéphane Przybylski. Ongeïdentificeerde vliegende objecten, nazi’s en bovennatuurlijke verschijnselen. Nolane vindt hier zijn favoriete speelveld, maar zoals Przybylski in het voorwoord zegt het is de bedoeling dat de lezer zich afvraagt heeft dit echt bestaan of niet? De tekeningen zijn van Zeljko Vladetic, en een speciale vermelding voor Yvan Villeneuve die de cover heeft getekend.

 

Stuka De kanonnenvogel - hc

Bekijk in de webshop

Een nieuwe, historische reeks over vliegtuigen een knaller van een reeks! Met de Ju 87 Stuka komt de dood vanaf 1939 uit de lucht gevallen, gekend om zijn angstwekkende sirene en zijn dodelijk nauwkeurige bommen. De ultieme versie van de Stuka, aan het Oostfront, is de Ju 87G antitank, die zijn genadeloze kanonnen inzet tegen de Sovjets. De naam Hans-Ulrich Rudel is onlosmakelijk verbonden met dit vliegtuig. Rudel is de meest gedecoreerde Duitse soldaat van de oorlog en het is Stalin zelf die een prijs op zijn hoofd zet. De geallieerden weigeren deze overtuigde nazi aan hem over te leveren, want hij is ook een voorbeeldig strijder, die veel respect geniet van zijn tegenstander. Dit complete verhaal is geïnspireerd op de wapenfeiten van deze held met een duistere zijde. Ook bij deze vliegtuigenreeks zit Richard D. Nolane (Wunderwaffen) aan de knoppen, maar in tegenstelling tot zijn andere reeksen, schetst hij hier een historisch relaas van een aantal tot de verbeelding sprekende vliegtuigen en piloten. Geen bovennatuurlijke verschijnselen dus, maar flitsende luchtgevechten en historische gebeurtenissen, met tekeningen van Aleksandar Sotirovski én Vladimir Davidenko. Het volgende deel van Warbirds staat al op de planning!

 

Pest - hc

Bekijk in de webshop

Nieuw deel in deze fantasyreeks over het uitschot van de landen van Arran: Orks en Goblins Waarnaartoe als je een bende dieven bent die wordt gezocht van Yrlanië tot het Assanidenrijk? Naar Nodrënn, natuurlijk! Pest en zijn troep, die bestaat uit vier goblins en een halfork, reizen van de ene stad naar de andere. Ze houden halt in Pagall, een afgelegen dorp dat hen niet alleen warm maar zelfs enthousiast onthaalt. Vreemd, voor een streek waar groenkonten geen graag geziene gasten zijn. Maar Pagall herbergt een geheim dat onze rovers niet zal bevallen.

 

Zakariel - hc

Bekijk in de webshop

1150. De Chaos, de oorlog die de hemel van Oscitanië gedurende duizend jaar rood heeft doen kleuren, neemt een einde. Daar waar de gevechten de misdaad bedekte, komen deze tijdens de vrede beetje bij beetje aan de oppervlakte. Moorden, afpersingen, diefstal, zedenmisdrijven, ontucht, commerciële conflicten zien nu het daglicht. Om de wet te laten eerbiedigen en om de misdaad te bestrijden, hebben de Wijzen, architecten van de vrede, een orde in het leven geroepen: De meester-inquisiteurs.

 

Jeremiah Johnson hoofdstuk II

Bekijk in de webshop

Het waargebeurde verhaal van Jeremiah Johson, bekend van de film van Sydney Pollack! Jeremiah Johnson heeft de Crowindianen de oorlog verklaart. Bij de indianen heerst er eerst onbegrip en dan consternatie voor het eerst worden hun krijgers opgejaagd als beesten. Na een overleg tussen de stamhoofden worden er 20 van de dapperste krijgers achter Jeremiah aan gestuurd, ze mogen niet terugkeren voor Jeremiah naar de andere wereld is geholpen. Wat volgt is een spannende achtervolging en. Samen met Jean-Pierre Pécau (Kapitein Voodoo, Frontlinies) schrijft Fred Duval (Ogen zo blauw) het scenario van een beklijdende western, het verhaal van Jeremiah Johnson, dat ook al werd verteld in de gelijknamige film van Sydney Pollack, met Robert Redford in de hoofdrol.

 

Albino
Carthago 

Bekijk in de webshop

Kim Melville wordt met haar team oceanologen opgezocht door een splintergroep van Greenpeace. Deze bezitten informatie over de Megalodon, een haaiensoort die al eeuwenlang uitgestorven zou zijn. Terzelvertijd geeft een steenrijke Oosternrijkse fossielenverzamelaar een opdracht aan een jager: hij wil een Megalodon vangen.

 

Voorbij de zeven zeeen
Surcouf 4

Bekijk in de webshop

1801. Dankzij een verdrag met de Engelsen, slagen Surcouf en zijn bemanning erin terug te keren naar Frankrijk. De kaapvaarder maakt van de rust gebruik om de hand te vragen van zijn knappe Manon en besluit dat het tijd is om een gezin te stichten, ver weg van de strijd. Maar mensen blijven mensen en al snel breekt er weer oorlog uit. Surcouf weigert Napoleons aanbod om een van zijn vloten aan te voeren, maar dat betekent niet dat Surcouf zijn land niet langer wil steunen. En voor zijn grootse terugkeer laat de Tijger van de zeeën een gloednieuw, te duchten schip bouwen: Le Revenant. En zo begint hij aan zijn laatste gevecht.

 

Dagboek van een krijger 3

Bekijk in de webshop

Een avontuur binnen de wereld van Minecraft! Minus is niet zomaar een dorpeling. Ten eerste is hij niet echt geïnteresseerd in de wortelteelt en nog minder in de handel. Wat hij wil is een krijger zijn! Op een dag neemt hij de moed in beide handen en besluit hij op avontuur te gaan. Hij ontmoet Blurp, een zombie die ervan droomt een mens te zijn en samen gaan ze op een buitengewoon avontuur. 

 

Openbaringen
Elecboy 2

Bekijk in de webshop

Een onmogelijke liefde in een post-apocalyptische wereld Het jaar 2122, ergens in Noord- Amerika. Op een kurkdroge aarde, geblakerd door de zon, lijken vrede en wijsheid vervlogen. De oude, beschaafde wereld heeft plaatsgemaakt voor armoede, geweld en barbaarsheid. In een westerndecor, tussen de provisoire hutten en zonnepanelen, probeert een onafhankelijke gemeenschap te overleven. De zoektocht  aar water is een voortdurende bezorgdheid.

 

Buffalo Bill Yellowstone

Bekijk in de webshop

Achter elk verhaal uit het Wilde Westen schuilt een bijzonder individu. Een legende. Winter 1890 Jaren na de schietpartij van O.K. Corral en de bloederige vendetta die hem beroemd maakte, reist Wyatt Earp naar San Francisco, vastbesloten om daar eindelijk fortuin te maken. Hij werd uitgenodigd door Lucky Cullen, een oude premiejager die daar steenrijk is geworden. Lucky Cullen riep Earps hulp in om een mysterieuze zaak op te helderen. Maar wanneer hij aankomt in deze moderne stad, waar miljonairs geboren worden, valt de man uit het Wilde Westen van de ene verbazing in de andere. Californië lijkt in niets op Arizona, waar dollars dodelijker zijn dan lood.

 

Soliman 
Magiers 7 - hc

Bekijk in de webshop

Soliman, de laatste erfgenaam van een illustere alchemist, heeft al lang besloten dat hij niet in de voetsporen van zijn voorouders zal treden. Hij verlaat de pracht en praal van het paleis en brengt zijn nachten door in de rokerige herbergen van de haven van Nazarem. Maar de dag waarop zijn vader wordt vermoord, moet de verloren zoon een oorlog uitvechten die bij voorbaat verloren lijkt. Het zevende deel van Magiërs zoekt de woestijnen van de landen van Arran op, en een verhaal geïnspireerd op oosterse magie, met exotische en ongure priesters. Het scenario van Nicolas Jarry doet denken aan de sprookjes van Duizend en een nacht.

 

Verhaal van Vlaanderen boek 1

Bekijk in de webshop

Deze graphic novel neemt je mee op sleeptouw doorheen de geschiedenis van Vlaanderen. Aan de hand van grootse gebeurtenissen en (ogenschijnlijk) kleine anekdotes loodsen Harry De Paepe en Frodo De Decker je doorheen de geschiedenis van het grondgebied dat we vandaag Vlaanderen noemen. Dit eerste boek behandelt de periode van de prehistorie tot de Bourgondiërs en komt overeen met de eerste vijf afleveringen van de gelijknamige tv-reeks. 

 

Verhaal van Vlaanderen boek 2

Bekijk in de webshop

Volg hoe hetgeuzenvolkje door de jaren heen het juk van de bezetter afwerpt om te komen tot een moderne, onafhankelijke samenleving. Aan de hand van grootse gebeurtenissen en (ogenschijnlijk) kleine anekdotes loodsen Harry De Paepe en Frodo De Decker je doorheen de geschiedenis van het grondgebied dat we vandaag Vlaanderen noemen. Dit tweede boek behandelt de periode van de Habsburgse tijd tot nu.

 

De magnifieke Monet

Bekijk in de webshop

Een tekst loos verhaal van Monet.

 

Drama in drie bedrijven

Bekijk in de webshop

Eerwaarde Babbington sterft tijdens een receptie. Op een heel ander moment sterft de beroemde Doctor Strange thuis, in het bijzijn van vrienden. Hercule Poirot denkt dat deze twee zaken verband houden. Zou dit het werk kunnen zijn van een seriemoordenaar? Wie is dan de volgende op de lijst?

 

De vreemde onderzoeken van majoor Burns

Bekijk in de webshop

Engeland, 1885. Als een zaak te veeleisend of te bizar wordt, bellen de autoriteiten Majoor Burns en zijn trouwe hulpje Doctor Wayne. Ectoplasmatische verschijning, een vloek uit de diepte van de tijd, of een sekte die op het punt staat over te gaan tot een mensenoffer, met hun flair en hun encyclopedische kennis weet het duo anti-helden de zaak tot een goed einde te brengen.

 

De odyssee

Bekijk in de webshop

Aan het einde van de Trojaanse oorlog besluit Odysseus terug te keren naar Ithaca, maar de terugweg is lang en moeilijk. Geconfronteerd met de toorn van de goden van Olympus, moet hij vele gevaren het hoofd bieden: de nimf Calypso, de prinses Nausicaa, de Cyclopen, de tovenaar Circe en de Sirenen. Wanneer hij eindelijk in Ithaca aankomt, wordt hij herenigd met zijn zoon Telemachus, maar hij moet nog steeds vechten om zijn koninkrijk te bevrijden van kwaadaardige vrijers om zijn geliefde Penelope terug te winnen.

 

20.000 mijlen onder zee

Bekijk in de webshop

Op de bodem van de oceaan wekt een lang, spoelvormig, soms fosforescerend object, groter dan een walvis, de nieuwsgierigheid van zeelieden. Er wordt een expeditie georganiseerd aan boord van een Amerikaans fregat, de Abraham Lincoln, om het mysterie op te lossen. Onder de bemanning bevinden zich de geleerde Pierre Aronnax, zijn trouwe dienaar Conseil en de koning van de harpoeniers, Ned Land. Na enkele maanden vruchteloos onderzoek komen ze in botsing met het monster. Dat blijkt een gigantische machine te zijn! Ze worden verwelkomd aan boord van de onderzeeër door de vreemde kapitein Nemo. De drie vrienden zullen hem vergezellen op een geweldige onderwaterreis over de wereld.

 

Avengers Secret wars 1/4

Bekijk in de webshop

Het Marvel Universum bestaat niet meer! De interdimensionale Incursies hebben alle dimensies één voor één geëlimineerd. Hierdoor zijn het Marvel Universum en het Ultimate Universum met elkaar in botsing gekomen en vernietigd! Nu is alles wat er in de uitgestrekte lege kosmos bestaat een enkele gigantische lappendeken van planeten, gemaakt van de gefragmenteerde overblijfselen van honderden verwoeste dimensies: De Battleworld! De overlevenden van deze multiversale catastrofe moeten leren overleven in dit vreemde nieuwe rijk! Welke vreemde wezens wonen in deze wereld? Welke bekende gezichten keren terug? En wat gebeurt er als de verschillende rijken ten strijde trekken? Het Marvel Universum is dood en de overwinnaars van de Secret Wars zullen bepalen wat er daarna gebeurt!

 

Avengers Secret wars 2/4

Bekijk in de webshop

 

 

De vijf in de knel

Bekijk in de webshop

De Vijf maken in de paasvakantie een trektocht op de fiets. Onderweg maken ze kennis met Richard Kent. Hij is een zoon van Thurlow Kent, diamantslijper en een van de rijkste mannen van het land. Richard trekt een tijdje met hen op, maar gaat er dan plots vandoor. Hij wordt echter opgewacht door een stel criminelen onder leiding van Rookie, die hem willen gijzelen. Richard weet te ontkomen, maar dan wordt Dick voor hem aangezien en door de mannen ontvoerd. Dick wordt in de Owl's Dene gevangen gehouden, in een oud kasteeltje. De anderen gaan op zoek en vinden het kasteel waar Dick gevangen zit. Wanneer ze het terrein oplopen, sluiten de smeedijzeren hekken zich achter hen en zitten ze in de val.

 

De vijf in een kampeerwagen

Bekijk in de webshop

Ze zwaaien allebei met een rode doek, niet met een witte. Rood staat voor gevaar. Hij waarschuwt ons!  Als Julian, Dick, Anne, George en Timmy met twee kampeerwagens op vakantie gaan, ontmoeten ze Nobby, een jongen die met zijn circus in de buurt kampeert. Ze sluiten vriendschap met hem en zijn chimpansee Pongo. Twee van de circusartiesten zijn echter niet zo blij met de aanwezigheid van De Vijf.

 

De geboorte van een grootloge 
Vrij metselaars 6 sc

Bekijk in de webshop

1717. Londen. Het leven van koning George I wordt bedreigd. Op een avond vallen verschillende mannen zijn koets aan en proberen hem te vermoorden. De aanval wordt verijdeld en een van de aanvallers wordt in leven gehouden. Onder marteling wordt een bekentenis afgedwongen: de vrijmetselarij zou de opdracht voor de aanslag hebben gegeven. Om de redenen voor de aanval te begrijpen, doet de koning een beroep op de enige vrijmetselaar die hij vertrouwd Isaac Newton. Jean-Christophe Camus, Eric Lambert en Didier Convard blijven ons op briljante wijze vertellen over de gebeurtenissen rond de oprichting van de beroemde, mysterieuze organisatie van de Vrijmetselaars.

 

Het festival van de dood

Bekijk in de webshop

Rome, 40 na Christus. Gaius Maximus Claudius is een gerespecteerde centurion, een nobele soldaat, een oorlogsheld. Zijn enige zwakte: kritische opmerkingen over het beleid van keizer Caligula. Als vergelding neemt die de eigendommen van Claudius in beslag en reduceert hem tot een slaaf. Maar Caligula bedenkt nog een extra straf: tijdens de heilige festiviteiten van Nemoralia kan een slaaf worden bevrijd als hij een klopjacht overleeft en de tempel van Diana bereikt in het bos van Nemi, waar hij een hogepriester moet verslaan. Achtervolgd door soldaten, gladiatoren en moordenaars, kan Gaius Maximus Claudius alleen maar rennen, rennen naar de tempel van Diana.

 

Romain Gary

Bekijk in de webshop

Romain Gary, een vroege verzetsstrijder, trad in juli 1940 toe tot de Vrije Franse Luchtmacht in Engeland om de nazi-vijand te bestrijden. Van daad van moed tot wapenfeit en van metgezel van de Bevrijding tot een van de grootste schrijvers van de 20e eeuw. Romain Gary streeft slechts één doel na: de eer van Frankrijk herstellen.